Składniki ( na lemon curd- krem cytrynowy):
Sok z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka ( całe)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ( niezbyt czubata ) cukru pudru
1 łyżka oliwy z oliwek ( zwykła też może być )
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną , jajka , żółtka sok z cytryn i skórkę z nich otartą oraz cukier puder wrzucamy do garnka ( nie zbyt dużego- rondelek wystarczy ). Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ( można sobie pomóc mikserem ) i stawiamy na gazówkę cały czas mieszając tyle że łyżką. Gotujemy ok 2 min aż masa stężeje. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy przez następne 2 minuty. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.
Ciekawostka:
Lemon curd możesz zrobić 6 dni wcześniej, wystarczy tylko wystudzony przelać do słoiczka zakręcić i włożyć do lodówki :D
Składniki ( na kruche ciasto do tarty ) :
80 g masła lub margaryny ( ja daję 70 g margaryny i 10 g masła)
130 g mąki pszennej T 450
40 g cukru pudru
1 żółtko
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść jednolite ciasto ( ono będzie lepkie więc się nie martwcie) zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. po tym czasie ciasto wyłożyć na wcześniej posypany mąką papier do pieczenia, spłaszczyć je posypać mąką i rozwałkować( jeżeli ciasto będzie przyklejało się do wałka wystarczy też oprószyć mąką) w ten sposób łatwiej nam będzie przenieść ciasto na wcześniej wysmarowaną margaryną formę do tart. na ciasto kładniemy papier do pieczenia i kulki ceramiczne ( jeżeli nie posiadacie takich kulek można je zastąpić grochem, fasolą lub ryżem ). Ciasto pieczemy przez 20 min w 180 C. po tym czasie wykładamy je do wystudzenia. Schłodzone ciasto smarujemy lemon curd.
Składniki ( na bezę ):
3 białka
1 szkl ( czubata cukru)
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy STOPNIOWO cukier i dalej mieszamy gdy cukier się rozpuści białka przekładamy do worka cukierniczego lub butelki z ozdobną końcówką ( ja użyłam B6) i wyciskamy. Można także je rozsmarować.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 min ( białka z wierzchu mszą być chrupiące ale nie przypalone.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz