1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego ( 450 g )
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
3 jajka całe
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 36 %
3 śmietan-fixy
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Owoc granatu
Wykonanie:
Ubijamy jaja z cukrem. Gdy ładnie zbladną dodajemy cienkim strumieniem olej ( nadal miksując ) , następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką lub szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Nasze ciasto przelewamy na blachę i pieczemy przez 30 min, termoobieg. Ciasto po upieczeniu na wierzch nie będzie zielone lecz będzie miało złoty kolor. Po wystygnięcie nasz szpinakowy biszkopt przekrawamy w połowie. Dolną część kładziemy na blachę a górną kruszymy na drobno do miski. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixami, wykładamy ją na ciasto. Następnie nasze pokruszone ciasto wyrzucamy na śmietanę i pozostawiamy na 30 min do całkowitego stężenia śmietany. Na wierzch placka można wyłożyć owoc granatu ( przełamie on smak słodyczy).
Smacznego :D
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Owoc granatu
Wykonanie:
Ubijamy jaja z cukrem. Gdy ładnie zbladną dodajemy cienkim strumieniem olej ( nadal miksując ) , następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką lub szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Nasze ciasto przelewamy na blachę i pieczemy przez 30 min, termoobieg. Ciasto po upieczeniu na wierzch nie będzie zielone lecz będzie miało złoty kolor. Po wystygnięcie nasz szpinakowy biszkopt przekrawamy w połowie. Dolną część kładziemy na blachę a górną kruszymy na drobno do miski. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixami, wykładamy ją na ciasto. Następnie nasze pokruszone ciasto wyrzucamy na śmietanę i pozostawiamy na 30 min do całkowitego stężenia śmietany. Na wierzch placka można wyłożyć owoc granatu ( przełamie on smak słodyczy).
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz