Składniki:
175 ml ciepłego mleka
1 jajko
450 g mąki + ok 90 g do wyrobienia
10 g suchych drożdży instant lub 38 g świeżych
250 g margaryny ( ja daję 220 g margaryny + 30 g masła )
2 i 1/2 łyżki cukru
Dodatkowo: białko z jednego jajka ( lekko podbite) i cukier na wierzch
Wykonanie:
Mleko i jajka połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać drożdże, mąkę, cukier i margarynę. Ciasto wyrobić. Lepkie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić ( ale tak żeby było jeszcze lekko lepie) włoży do przezroczystej foli i schować do lodówki ( najlepiej na całą noc lub na 4 godziny przed zrobieniem ciastek). Ciasto wyłożyć i podzielić na mniejsze części. każdą cześć rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm. Z ciasta wykroić prostokąty ( jeden na spód drugi na wierzch, ten na wierzch ponacinać w trzech miejscach) Na spód ciastka nałożyć mak lub powidła ( ja i z powidłami i z makiem ) Ciastka posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec w 180 C góra-dół przez ok od 20-25 min.
Smacznego :D
Ja cię zatrudnię do gotowania :3 Jak to wszystko pysznie wygląda. Mmmmm :D
OdpowiedzUsuń