Składniki:
300 g czekolady ( ja daję 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
2 łyżki oliwy z oliwek ( zwykły olej też może być )
500 ml śmietany ( Gdy używamy śmietanę 30 % musimy dodać 1 łyżkę cukru pudru i jeden śmietan-fix , do śmietany 36 % nic nie dodajemy )
skórka otarta z jednej cytryny i sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
Silikonowe foremki
Pędzelek sylikonowy
Butelka lub szpryca z tylką 6b
Wiśnie lub jagody ( mogą być świeże) na wierzch babeczek
Wykonanie:
Czekoladę połamać na drobne ( jednakowej wielkości ) kawałki. Na garnek z gotującą się wodą stawiamy szklaną miskę ( żaroodporną) do miski wrzucamy 3/4 czekolady ( ze 100 g)
(Ciekawostka: Mleczną czekoladę powinno się roztapiać do temperatury 45-47 C , schładzać 27-28 C, a podgrzewać by następna tura czekolady się roztopiła 29-31 C )
Gdy już rozpuścimy całą czekoladę mleczną dodajemy czekoladę gorzką ( najlepiej z zawartością kakaa 70 % ) Gdy obie czekolady się połączą dodajemy olej i mieszamy. Miskę z czekoladą zdejmujemy z garnka i okrywamy ścierką. Bierzemy pędzelek i moczymy w czekoladę , smarujemy foremki. Foremki wkładamy na 15 min do zamrażalnika. Tą czynność powtarzamy jeszcze 2x ( warstwa czekolady musi być dość gruba by czekolada podczas zdejmowania nam się nie pokruszyła. Gotowe foremki ( wyjęte z sylikonowych papilotek) przekładamy na deskę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Śmietanę ubijamy następnie dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z niej otartą. Śmietanę przekładamy do butelki i wyciskamy. Na wierzch śmietany dajemy wiśnie ( lub inny owoc najlepiej kwaśny by przełamać smak słodyczy)
Sposób 2-gi na śmietanę :
Śmietanę ubijamy dodajemy 250 g serka mascarpone + łyżkę rumu lub whisky
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz