Składniki ( ciasto ) :
200 g mąki pszennej T 450 + ok 15 g do rozwałkowania
15 g świeżych drożdży - używam babuni
25 g cukru zwykłego
1/3 szklanki mleka
15 g margaryny
jajko - całe
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę, następnie dodać cukier i jajko. Drożdże i margarynę dodajemy do 1/3 szkl letniego mleka i mieszamy aż do połączenia się składników. Następnie mleko z drożdżami i margaryną dodajemy do miski w której znajduje się mąka, cukier i jajko. Całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na bok na ok 10 min. Po upływie 10 min na blat wysypujemy mąkę i kładziemy ciasto obtaczając je ze wszystkich stron, bierzemy wałek i rozwałkowujemy ciasto formując okrąg. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tart którą wcześniej smarujemy dość grubo margaryną by ciasto nam nie przywarło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na bok.
Składniki ( na masę serową ) :
250 g białego sera- półtłustego
1/2 szklanki mleka
110 g cukru zwykłego
2 łyżki mąki pszennej T 450
3 krople aromatu cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
2 jajka- całe
Wykonanie:
Ser zmielić. Następnie do zmielonego sera dodajemy mleko- zimne, cukier, mąkę, sok z cytryny i jajka. Całość mieszamy mikserem aż do połączenia się składników. Jeżeli powstaną nam serowe grudki bierzemy sitko i przecieramy je. Masa będzie płynna ale pod wpływem temperatury stężeje. Masę wylewamy na nasze ciasto. Na wierzch serowej masy można dodać owoce- ja dodaję kwaskowate wiśnie by przełamać smak słodyczy.
Naszą tartę pieczemy przez ok 40 min w 180 C.
Dodatkowo:Wierzch tarty można polać sosem jagodowym.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz