Składniki:
2 jajka
235 ml mleka
235 ml wody
235 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
375 g mąki pszennej
325 g cukru
30 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie mokre składniki ( czyli jaja, mleko, wodę, olej i ekstrakt waniliowy)
W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki ( pozostałe).W środku zrób dołek i wlej "mokre składniki"Rozgrzać piekarnik do 180°C.Wyłożyć papilotkami foremkę do babeczek i napełnić je do połowy wysokości. Piec przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta wystarcza na 36 babeczek, więc trzeba je piec partiami!Wyjąć babeczki z piekarnika i odstawić aby całkiem ostygły.Przygotować bitą śmietanę: wymieszać śmietanę z cukrem i wanilią w szklanej misce i ubić na sztywno.Bitą śmietanę nałożyć do woreczka dekoratorskiego, końcówkę wcisnąć głęboko w babeczkę. Wyciskać śmietanę, powoli wyjmując woreczek. Udekorować po wierzchu resztą śmietany. Można też użyć ulubionej posypki.
Krem:
2 jajka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny ( 200 g)
1,5 łyżki mąki pszennej
1 szkl mleka
Wykonanie:
Jajka ubij. Następnie dodaj cukier i dalej ubijaj dodaj mokre i połącz składniki. Ciasto wlej do gotującego się mleka. Budyń pozostaw do przestudzenia. Gdy budyń wystygnie podziel margarynę na mniejsze kawałki i wymieszaj mikserem. gotową masę przełóż do butelki lub worka cukierniczego. Smacznego ;D
2 jajka
235 ml mleka
235 ml wody
235 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
375 g mąki pszennej
325 g cukru
30 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie mokre składniki ( czyli jaja, mleko, wodę, olej i ekstrakt waniliowy)
W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki ( pozostałe).W środku zrób dołek i wlej "mokre składniki"Rozgrzać piekarnik do 180°C.Wyłożyć papilotkami foremkę do babeczek i napełnić je do połowy wysokości. Piec przez 15-20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ciasta wystarcza na 36 babeczek, więc trzeba je piec partiami!Wyjąć babeczki z piekarnika i odstawić aby całkiem ostygły.Przygotować bitą śmietanę: wymieszać śmietanę z cukrem i wanilią w szklanej misce i ubić na sztywno.Bitą śmietanę nałożyć do woreczka dekoratorskiego, końcówkę wcisnąć głęboko w babeczkę. Wyciskać śmietanę, powoli wyjmując woreczek. Udekorować po wierzchu resztą śmietany. Można też użyć ulubionej posypki.
Krem:
2 jajka
3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny ( 200 g)
1,5 łyżki mąki pszennej
1 szkl mleka
Wykonanie:
Jajka ubij. Następnie dodaj cukier i dalej ubijaj dodaj mokre i połącz składniki. Ciasto wlej do gotującego się mleka. Budyń pozostaw do przestudzenia. Gdy budyń wystygnie podziel margarynę na mniejsze kawałki i wymieszaj mikserem. gotową masę przełóż do butelki lub worka cukierniczego. Smacznego ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz