Idealne ciasto na grilla lub popołudniową kawkę... :D
Składniki ( na biszkopt- ciemny ) :1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej, od tego odejmujemy 2 łyżki
2 łyżki kakao
4 jaja 1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać porcjami cukier i miksować jeszcze przez ok 5 min. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką z dołu do góry. Po wymieszaniu dodajemy przesiane mąki z kakaem i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy łyżkę mąki i wymieszane składniki przelewamy do tortownicy i pieczemy 15-20 min w 180 C góra-dół.
Składniki ( na masę truskawkową ) :
1 op truskawek ( 450 g )
1/2 szkl cukru
1.2 szkl wody
Zagotowujemy i blendujemy.
1/2 szkl wody
2 op galaretek
Rozpuszczamy galaretki w wodzie i dokładnie mieszamy, tak przygotowane galaretki dodajemy do gotujących się truskawek.
1/2 szkl wody
1 op budyniu na 3/4 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
Budyń i mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do truskawek z galaretką i mieszamy aż zgęstnieje.
Gotową masę studzimy
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki 30 %
1 op cukru wanilinowego
1 śmietan fix
25 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem wanilinowym. Następnie do ubitej śmietany dodajemy wiórki i mieszamy szpatułką.
Układamy biszkopt na to wykładamy śmietanę i masę. Chowamy do lodówki.
Smacznego :D
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy1o4l2z5szFm7-cQyuhEn2jM4ASleZi_DHOSxkZaqJ1qdXn6jx9fINql1BKTD_Z0OJOX_lAdpiKy64dA5GzcOvMq5MSFvcjFoEYQ7UTyi_bzV4zCgeSc9DwNH05n9kci41TMS3MSTYw4/s320/IMG_20150509_204912.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz