środa, 14 października 2015

Karpatka

Pyszna karpatka, w sam raz na niedzielę, święta i nie tylko :D pycha ... :D
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szkl wody
1,5 łyżeczki proszku
5 jajek
1 szkl mąki 
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z margaryną. Do gotujących się składników dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzymając ciasto jeszcze przez ok 30 s na palniku. Studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku- miksujemy. Gdy ciasto będzie już gładkie dzielimy je na dwie równe połowy, jedną z nich przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę i pieczemy przez 10 min w 220 C po tym czasie zmniejszamy do 200 C i pieczemy do zarumienienia się ciasta.
Masa
Składniki na budyń :
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate )
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 szkl mleka
Dodatkowo:
1 kostka margaryny lub masła (250g)
Wykonanie: 
1,5 szkl mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować przyciszamy ogień na najmniejszy jaki się da i wlewamy ciurkiem żółtka ubite z mąką ziemniaczaną resztą mleka ( ja ubiłam blęderem ) Gotowy budyń studzimy. Następnie ucieramy margarynę do białości, dodajemy porcjami wystudzony budyń aż do skończenia się składniku. Gotowy budyń przekładamy na ciasto karpatkowe i przykrywamy drugim ciastem. Placek wkładamy do lodówki na minimum 2 godz. Placek można posypać cukrem pudrem :)
Smacznego :D 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz