Składniki ( na biszkopt ) :Biszkopty piekłam dwa .
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy porcjami cukier. Gdy już cały cukier dodamy do białek mieszamy jeszcze mikserem ok 3 min. Odstawiamy mikser i bierzemy szpatułkę lub łyżkę i dodajemy żółtka i mieszamy z dołu do góry po wymieszaniu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy takim samym sposobem jak wcześniej na sam koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy w 150 C góra-dół przez ok 30-35 min ( do suchego patyczka ).
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy porcjami cukier. Gdy już cały cukier dodamy do białek mieszamy jeszcze mikserem ok 3 min. Odstawiamy mikser i bierzemy szpatułkę lub łyżkę i dodajemy żółtka i mieszamy z dołu do góry po wymieszaniu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy takim samym sposobem jak wcześniej na sam koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy w 150 C góra-dół przez ok 30-35 min ( do suchego patyczka ).
Biszkopty piekłam dzień wcześniej
Dodatkowo :
Borówki
Drylowane wiśnie
Winogrono
Śmietana ( ja użyłam decor up 1 litr )
Rurki na obłożenie tortu
1 cytrynę
1 szkl zimnej wody
Wykonanie końcowe :
Biszkopty przekroiłam na pół. Na postument położyłam pierwszy biszkopt ( ten z samej góry ) nasączyłam go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Następnie posmarowałam śmietaną i wyłożyłam winogrono następnie położyłam kolejny biszkopt, powtarzając te same kroki : nasączyć wysmarować wyłożyć i przykryć- tak aż do skończenia się placka biszkoptowego. Następnie boki posmarować śmietaną i przyklei rurki. Na samym wierzchy szprycą zrobiłam ala kwiatki oraz kratkę ( widelec zamaczałam w gorącej wodzie i robiłam linie ) rurki które pozostały i winogrono wykorzystałam na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz