sobota, 12 września 2015

Tort śmietanowy z owocami

Uff... i pierwszy Września już za nami, dawno mnie tu nie było ale obowiązki - szkoła na pierwszym miejscu , ale tort musi być .. :D zaczynamy :D,...
Składniki ( na biszkopt ) :Biszkopty piekłam dwa .
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy porcjami cukier. Gdy już cały cukier dodamy do białek mieszamy jeszcze mikserem ok 3 min. Odstawiamy mikser i bierzemy szpatułkę lub łyżkę i dodajemy żółtka i mieszamy z dołu do góry po wymieszaniu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy takim samym sposobem jak wcześniej na sam koniec dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy w 150 C góra-dół przez ok 30-35 min ( do suchego patyczka ).
Biszkopty piekłam dzień wcześniej 
Dodatkowo :
Borówki
Drylowane wiśnie 
Winogrono 
Śmietana ( ja użyłam decor up 1 litr )
Rurki na obłożenie tortu 
1 cytrynę
1 szkl zimnej wody
Wykonanie końcowe :
Biszkopty przekroiłam na pół. Na postument położyłam pierwszy biszkopt ( ten z samej góry ) nasączyłam go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Następnie posmarowałam śmietaną i wyłożyłam winogrono następnie położyłam kolejny biszkopt, powtarzając te same kroki : nasączyć wysmarować wyłożyć i przykryć- tak aż do skończenia się placka biszkoptowego. Następnie boki posmarować śmietaną i przyklei rurki. Na samym wierzchy szprycą zrobiłam ala kwiatki oraz kratkę ( widelec zamaczałam w gorącej wodzie i robiłam linie ) rurki które pozostały i winogrono wykorzystałam na wierzch.
Smacznego :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz