Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
75 g cukru
250 ml letniego mleka
40 g rozpuszczonej margaryny, ostudzonej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
Powidła lub dżem albo nutella
Wykonanie:
Robimy zaczyn : do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. W tym czasie do miski Przesiewamy mąkę, następnie dodajemy sól i mieszamy , robimy dołek dodajemy roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagniatamy, dodajemy do zagniecionego ciasta ( musi być lepki minimalnie można podsypać ale tylko troszkę ) wystudzoną margarynę i zagniatamy . Ciasto przykrywamy do wyrośnięcia na 1 godz. Po czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy z odrobiną mąki, tak żeby wierzch był suchy - nie lepki a w środku nadal ciasto było wilgotne. Odrywamy małe kawałki ciasta obtaczamy w mącę spłaszczamy i nakładamy powidła , dokładanie je zamykamy kulamy w ręce i kładziemy je na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną mąką. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia , w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 C. Lekko wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15 min w temperaturze 190 C następnie przez ok 10 min w 170 C.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz