Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30 %
Cukier puder
Truskawki, świerze lub z kompoti
Winogrona, lub inne owoce
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej - od tej mąki odejmujemy dwie płaskie łyżki i dodajemy 2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru
4 jajka
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier porcjami. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką czy drewnianą łyżką z dołu do góry, następnie dodajemy przesiane mąki z kakaem i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na sam koniec dodajemy łyżkę wody mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej brązowym papierem do pieczenia pieczemy ok 15- 20 min termoobieg 150 C ( czas pieczenia zależy od prądu ). Biszkopt studzimy w tym czasie do pucharków wrzycamy winogrono,opcjonalnie jak kto lubi następnie ubijamy śmietanę dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietaną przykrywamy winogrona, na wierzch wykładamy mus truskawkowy a robimy go następująco:
Świerze truskawki blęderujemy z cukrem pudrem na gładką masę następnie podgrzewamy je w garnku i odstawiamy do wystygnięcia, po tym czasie znowu blęderujemy, natomiast truskawki z kompotu blęderujemy z niewielką ilością cukru pudru.
Z biszkopty wykrawamy trójkąty i wkładamy je do śmietany, następnie wierzch dekorujemy winogronami i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz