Składniki: ( na ciemny biszkopt ) :
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej - od tej mąki odejmujemy dwie płaskie łyżki i dodajemy 2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru
4 jajka
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier porcjami. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką czy drewnianą łyżką z dołu do góry, następnie dodajemy przesiane mąki z kakaem i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na sam koniec dodajemy łyżkę wody mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej brązowym papierem do pieczenia pieczemy ok 15- 20 min termoobieg 150 C ( czas pieczenia zależy od prądu ).
Składniki ( na masę śmietanowo-owocową ) :
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 op cukru wanilinowego
1 słoiczek malin w soku
1 słoiczek jagód w soku
szczypta soli
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy nasza śmietana będzie miała odpowiednią konsystencje dodajemy same owoce i po jednej łyżecce soku. Całość mieszamy widelcem przy czym owoce rozgniatamy. Nasz biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy naszą masę na spodnią część biszkoptu, przykrywamy drugim plackiem i wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 200 g) - czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na wierzch biszkoptu lub robimy tzw esy-floresy
lub
Polewa czekoladowa:
1/2 szkl mleka
1 łyżka margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu do zgęstnięcia naszej polewy.
Smacznego:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz